Al sinds de aankoop van de Kapel, Grote Boerderij en rondliggende gronden in 2005 ijvert het gemeentebestuur van Merksplas voor een verantwoorde herbestemming voor dit unieke stukje cultuurhistorisch erfgoed. Op basis van studies van Mino en Idea Consult zijn er een aantal interessante pistes gedefinieerd, waarbij Merksplas kiest voor een invulling met nadruk op zachte recreatie en toerisme.

maandag 23 april 2012

In het kader van het project schapenbegrazing zijn ook dit jaar van april tot oktober een kudde schapen terug te vinden in de kolonies van Wortel en Merksplas. In vergelijking met de voorbije jaren zal de kudde wel een pak groter zijn, zo meldt initiatiefnemer vzw Kempens Landschap. “De intensievere begrazing zal zorgen voor betere resultaten op ecologisch vlak”, zegt co-voorzitter Peter Bellens.


In de lente van 2010 startte vzw Kempens Landschap met een proefproject schapenbegrazing in de kolonies van Wortel en Merksplas, gesubsidieerd door Leadergroep MarkAante Kempen. De herder trok de voorbije twee jaar van mei tot oktober met zijn kudde schapen door de dreven om de grasbermen kort te houden.

Het schapenbegrazingsproject heeft twee doelstellingen voor ogen, zegt co-voorzitter Inga Verhaert: "Enerzijds komt er zo meer structuur en variatie in de bermen wat de flora en fauna ten goede komt, anderzijds krijgen de kolonies een recreatieve meerwaarde. Dezelfde doelstellingen als de voorbije jaren, maar nu met een andere inzet want dit jaar wordt een kudde van maar liefst 250 schapen ingeschakeld."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten