Al sinds de aankoop van de Kapel, Grote Boerderij en rondliggende gronden in 2005 ijvert het gemeentebestuur van Merksplas voor een verantwoorde herbestemming voor dit unieke stukje cultuurhistorisch erfgoed. Op basis van studies van Mino en Idea Consult zijn er een aantal interessante pistes gedefinieerd, waarbij Merksplas kiest voor een invulling met nadruk op zachte recreatie en toerisme.

donderdag 4 februari 2010

Het Biesenven, hersteld in zijn oude glorie



Het Biesenven lag in de vroegere rijksweldadigheidskolonie van Merksplas. Op de luchtfoto is nog mooi de vorm van het vroegere ven te zien. Met beide voeten op de grond verdwijnt echter dat beeld van een ven. Je ziet dan vooral weiland, maïsakkers en de resten van een plantage van sierstruiken en laanbomen. Van het oorspronkelijke ven blijft nog weinig over. Maar daar komt door de inrichtingswerken verandering in!
De werken aan het Biesenven hebben de bedoeling om het gebied terug open te maken en te vernatten. Dat gebeurt door het kappen van bomen (waaronder een 40-tal inlandse eiken) en struiken, het afgraven van de bovenste grondlaag (de teelaarde wordt opnieuw gebruikt op de landbouwkavels in de ruilverkaveling) en het dempen van de afwateringsgreppels. Door de vernatting en het weghalen van de voedselrijke bovenste bodemlaag krijgt de heide meer kansen om te ontwikkelen en kan er op termijn opnieuw een ven ontstaan.
Op het eerste zicht kan de omgeving van het Biesenven door deze inrichtingswerken een tijdje als een kaalslag in het landschap tonen, maar die werfsituatie is van korte duur. Gaandeweg valt het gebied terug in de juiste plooi, als een mooi en typisch Kempens landschap van heide en vennen. Het is niet altijd te vermijden dat er plaatselijk en tijdelijk wat hinder kan opduiken. Tijdens de werken aan het Biesenven zal er vrij veel vrachtverkeer zijn tussen de omgeving van het Biesenven en het ruilverkavelingsblok. Vrachtwagens voeren de teelaarde die in het Biesenven wordt afgegraven, (ongeveer 40.000 kubieke meter) naar de landbouwkavels in de ruilverkaveling. Er wordt wel getracht met dit transport zo weinig mogelijk verkeershinder te veroorzaken. Het centrum van Merksplas wordt in het traject in elk geval vermeden.

In het nieuwe krantje van de VLM staat een heel artikel over de geplande opwaardering van het vroegere Biesenven. Het volledige artikel vind je hier.

4 opmerkingen:

  1. Waar via de Molenzijde de kolonie begint, dan ligt dat achter de eerste huizen van de steenweg op Rijkevorsel. Vanuit Google Maps kan je de contouren nog goed zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je moet als burger maar eens proberen om een inlandse eik op te snoeien?
    MAG NIET VAN DE GROENE JONGENS.
    Je moet als burger maar eens proberen om een perceel grond te laten nivelleren?
    MAG NIET VAN DE GROENE JONGENS.
    Wie gaat deze zinloze werken betalen?
    JUIST JA DE BRAVE VLAAMSE BURGER

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik geloof dat het nu zo'n 2 jaar geleden is dat het Biesenven opnieuw is aangelegd. Onze kelder is sindsdien droog, geen opstijgend vocht meer, ook geen moerassige toestanden meer in onze tuin. Naar onze mening heeft dit herstel zijn nut bewezen, waarvoor dank! Bovendien is het prachtig wandelgebied geworden, puur natuur met nog vele inlandse eiken en dartelende reeën langs de ringvaart tot aan het ven. Een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen